Dünya Sağlık Teşkilatı’na (DST) göre dünyada 1,3 milyar insan hipertansiyon ile yaşıyor ve her yıl 30-70 yaş arasındaki yaklaşık 11 milyon kişi bu sebeple hayatını kaybediyor. Erken teşhis ise hastalıkla mücadelede büyük önem taşıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından, tüm paydaşların katkılarıyla “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” ile “Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” hazırlanarak uygulamaya konulmuştu. Bu programların yanı sıra hayata geçirilen Hastalık Yönetim Platformu (HYP) uygulaması da hipertansiyon hastalarının tespit ve takibini kolaylaştırdı.
Bakanlığın açıklamasına göre Hastalık Yönetim Platformu – Hipertansiyon Modülü kapsamında Temmuz 2021 ila Mart 2025 tarihleri arasında taraması yapılan kayıtlı kişilerden 278 binine hipertansiyon tanısı koyuldu. Düzenli izlemi yapılan hipertansiyon hastalarının yüzde 82’sinin tansiyon değerleri kontrol altına alındı.
Sağlık Bakanlığının açıklamasında "Bilindiği üzere hipertansiyon; yüksek kan basıncı ile kendini gösteren ve tedavi edilmediğinde inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen kronik bir hastalık. 2025 yılının Dünya Hipertansiyon Günü teması ise “Kan Basıncını Ölçtür Kontrol Altında Tut Uzun Yaşa." Türkiye’de 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre 15 ve üstü yaştaki nüfusta hipertansiyon sıklığı yüzde 18,3 ve bu oran yaşın ilerlemesiyle birlikte gittikçe artıyor" denildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Dünyada, hipertansiyon farkındalığı ise ne yazık ki istenilen düzeyde değil. Dünya genelinde, hipertansiyonu olan 30-79 yaş arasındaki yetişkinlerin sadece yüzde 54’üne teşhis koyulduğu, bunların yüzde 42’sinin hipertansiyon tedavisi gördüğü ve bunların ise yüzde 21’inin hipertansiyonunun kontrol altında olduğu biliniyor. Yapılan güncel çalışmalar, Türkiye’de hipertansiyon tedavisi alan her beş hastadan birinin ilaçlarını düzenli kullanmadığını gösteriyor. Hipertansiyona yol açan sebepler ülkeye, yaşa ve cinsiyete göre farklılık göstermekle birlikte altta yatan en sık sebepler arasında; fazla miktarda tuz ve yağ tüketimi, meyve ve sebzeden yetersiz beslenme düzeni, aşırı kilo, yetersiz fiziksel aktivite, alkol kullanımı, tütün ve tütün ürünleri kullanımı ve stres yer alıyor."
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 Kongrem Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.